Moleküler Patoloji Laboratuvarı

20 Nisan 2016 tarihinde resmi ve tam donanımlı olarak faaliyete geçmiş olan moleküler patoloji laboratuvarımızda ikisi yüksek kimyager, biri yüksek biyomühendis ve biri de yüksek ziraat mühendisi olmak üzere toplam 6 teknik personel ve iki sekreter görev yapmaktadır. Açıldığı günden bu yana laboratuvarımızda yeni nesil dizileme, floresan in situ hibridizasyon (FISH), dual kromojenik in situ hibridizasyon (dual-CISH), polimerize zincir reaksiyonu (PCR) yöntemleri ile genetik ve moleküler testler yapılmakta, ayrıca immunohistokimya yöntemi ile MSI ve PDL-1 çalışmaları yapılmaktadır. Laboratuvarımızda uygulanan yeni nesil dizileme, ALK ve ROS-1 testlerinin kalitesi 2017 ve 2018 yıllarında Avrupa Patoloji Derneği Kalite-Akreditasyon Kurumu tarafından belgelenmiştir.

Her geçen yıl, daha ileri analizleri dünyada kullanılan en güncel yöntemler ile yapmayı kendisine hedef edinen laboratuvarımızda bulunan yeni nesil dizileme sisteminde güncel olarak 4 ayrı panelde çalışma yapılabilmektedir. Bölgenin en gelişmiş onkoloji hastanesi olan Trakya Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde tedavi görmekte olan hastalar için laboratuvarımız tedavi seçeneklerini yerinde sunan bir merkez olarak büyük avantaj sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinden gönderilen yıllık binden fazla numuneye talep edilen tüm genetik testler uygulanmakta ve Türkiye genelinde sunulan bu hizmet ile ihtiyacı olan binlerce hastaya tedavi imkanı sağlanmaktadır.

Halihazırda laboratuvarımızda yeni nesil dizileme yöntemi ile AC Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılalarak DNA analizi ile 57 gen, RNA füzyon analizi ile 25 gen, MSI analizi ile 26 gen analizi yapılmakta, Solid Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılarak DNA analizi ile 55 gen, RNA füzyon analizi ile 53 gen, MSI analizi ile 26 gen analizi yapılmakta, Meme, Jinekoloji, Ürogenital Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılarak DNA analizi ile 45 gen, RNA füzyon analizi ile 23 gen, MSI analizi ile 26 gen analizi yapılmakta, Hematolojik Tümör Dizayn Gen Paneli kullanılarak DNA analizi ile 45 gen, RNA füzyon analizi ile 37 gen analizi yapılmaktadır.

2022 yılında Laboratuvarımızda yapılmakta olan ALK füzyonu (ISH), ALK (ihc) analizi, BRAF, EGFR, KRAS mutasyonları, ROS1 füzyonu (ISH) ve ROS1 (ihc) analizlerinin tamamı için %100 doğruluk oranı ile Avrupa Patoloji Derneği Kalite-Akreditasyon Kurumu tarafından kalite belgeleri verilmiştir. Yüksek disiplin, ve kalite standartları ile çalışılan ve yüksek donanıma sahip olan laboratuvarımızın başarısının patolojide Avrupa’nın en önemli kurumu tarafından tescil edilmiş olması Tıbbi patoloji Anabilim Dalımız için onur kaynağı olmuştur. Türkiye’de sadece birkaç kurumun yakalayabildiği bu başarıda emeği geçen tüm teknik personel ile tüm öğretim üyelerine, desteğini bizden esirgemeyen Trakya Üniversitesi Hastanesi Başhekimliğine ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkürü borç biliriz. Başarılarımızın devamı için var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz.

Bu içerik 16.04.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 6730 kez okundu.